ФОЛКЛОРНА ГРУПА КУКЕРИ

Първата частна фолклорна група в България е създадена през 1982 г. като камерна формация. В нея изпълнителите   танцуват, пеят и свирят на традиционните български инструменти – кавал, гайда, гъдулка, тамбура, тъпан.

 

Богатият гардероб от разнообразни костюми и маски, малкият брой на изпълнителите и шоуто, което представят, правят фолклорна група „КУКЕРИ“ предпочитана за изнасяне на концерти, както на големи, така и на изключително малки по размер сцени.

Участниците в групата са посетили досега над 30 различни страни от целия свят, показвайки най-добрите образци на българския музикален и танцов фолклор на фестивални сцени, в клубове, ресторанти, палуби на кораби, социални домове, в училища, на сватбени  и  други  частни  празненства.. Преимуществото  на “Кукери” пред  другите  концертиращи ансамбли е  професионализма, малкия брой на изпълнителите и тяхното шоу, което би задоволило както публиката, така и специалистите.

Създател и продуцент на фолклорна група “Кукери” е Цецко Колев,  дипломиран  хореограф  и  режисьор.  Той преподава Етнография  и Хореография на специализирани класове в България. Издава своята книга “Българска народна хореография”, която се ползва като учебник в цялата страна.

Организира семинари по Етнография на България, български народни и танци на балкански страни в Германия, Русия, Италия, Франция, Полша, САЩ и др.   Организира и провежда такива семинари за чужденци и в България, свързани с атрактивни демонстрации и туристическа дейност по интереси – етнографски комплекси, природни резервати, църкви и манастири, планински  и  морски курорти…

В „Кукери“ функционира уникално по своя си формат и методика Танцово училище за хоби танци, което предлага една забавна терапия на хора, преминали вече ученическата си възраст. В него досега са се обучавали над 3500 любители, с което не може да се похвали нито един клуб в България. Освен десетките най-популярни български хорa от всички етнографски области се изучават още танци на балканските народи, салса, меренге, валс, самба, ча-ча, джайв, танго, рок и много други.